Blog » Průvodce materiály

Průvodce materiály

24.11.2023, Anna Dlouhá

Jak se starat o batoh nebo kabelku z různých materiálů

Abyste se lépe vyznali v tom, z čeho vyrábím, připravila jsem pro vás stručný manuál látek. Pomůže vám správně se rozhodnout při výběru batohu nebo kabelky.

Bude vám jasnější, co lze prát a jak, co nežehlit, co je to ten žakár a suchá voskovaná bavlna.

Prostě jak se o látky starat, aby vydržely co nejdéle.

Podívejme se na jejich přednosti nebo nevýhody.

Bavlna

 Na batohy a kabelky používám pevnou bavlnu s gramáží min. 260 g/m², až 460 g/m² ve vazbě kepr nebo kanvas.

Bavlna je přírodní vlákno, sama o sobě pevná, záleží, jaká je její gramáž a vazba a jestli je tkaná hustě. Čím vyšší gramáž a hustší tkaní, tím je odolnější a pevnější. Bavlnu většinou (pokud se nejedná např. o heavy washed canvas nebo suchou voskovanou bavlnu) zpevňuji výztuží. Díky tomu i drží tvar. Najdete u mě bavlněný kepr (silnější kepry se používají na pracovní oděvy) a plátno (kanvas).

Bavlna znamená pouze přírodní vlákno – dále záleží na tom, jak se zpracovává. Výsledná látka může být i směs bavlny, polyesteru a dalších.

Pokud je výrobek pouze z bavlny (a nemá části z jiných materiálů jako např. koženka, kůže apod), lze ji prát do 30 °C v pračce. Praním však může ztrácet barvu. Ideální je praní v ruce. Bavlnu lze žehlit na střední stupeň. Pokud se jedná o směs bavlny a jiného vlákna – zpravidla je to nižší stupeň.

Heavy washed canvas - extra pevná bavlna

Kdybych ji měla charakterizovat jedním slovem, byla by to odolnost. Extra pevná bavlna je jiná varianta nám známé stanoviny. Hustě tkaná s vysokou gramáží je ideální na výrobu batohů. Je tak silná, že nepotřebuje vyztužení. Přesto mají batohy pěnové a zádové vyztužení, což oceníte i vy i počítač nebo jiné poklady, které nosíte. 

Hustě tkanou bavlnu nezaskočí mírný deštík. Nenasaje hned vodu, jako běžná bavlna.

Svým skvělým vlastnostem nevděčí impregnaci nebo jiné úpravě, ale pouze a jedině hustotě tkaní.
Heavy washed canvas se nepere v pračce. Pouze ručně ušpiněná místa teplou vodou. Není třeba žehlit, nemačká se.

Suchá voskovaná bavlna

Dry oilskin je suchá voskovaná bavlna.

Ta, kterou používám, se vyrábí v Anglii. Hodně ji nosí (ať už vrchní oblečení, tak batohy) právě tam nebo v Holandsku, Dánsku, Německu.

Jak název napovídá je upravená voskem, olejovou emulzí. Suchá proto, že na dotek není ani mokrá ani mastná, jak to bylo u klasických voskovaných bavln.

Tenčí vrstva jí dodává její charakteristické vlastnosti. Určitě oceníte fakt, že je pevná, jemná na dotek a mírně voděodolná.

Suchá voskovaná bavlna má krásné syté odstíny, na pohled je zpravidla místy pomačkaná, což k ní patří.

Aby se vosk z kabelky neuvolnil, neperte v teplé vodě, nechávejte volně sušit a nežehlete. Praní pouze studenou vodou, v ruce a ideálně jen ručně bez hadříku. Nepoužívejte žádný kartáč.

Ve zkratce je to skvělý, pevný a na dotek příjemný materiál, ale musíte mu věnovat speciální péči.

Manšestr

Manšestr se znovu vrátil do módy už před pár lety. Máte-li rádi přírodní materiály, vyberete si bavlněný manšestr. Pokud si přejete stejně hebký sametový materiál, ale odolnější, sáhněte po potahovém manšestru. Je to syntentický materiál, ale bude vám sloužit déle a nemusíte mu věnovat extra péči.

Bavlněný manšestr - sametově heboučká 100% bavlna, kterou na ledvinky a batohy zpevňuji. Přírodní materiál, v pěkných odstínech. Praní doporučuji v ruce v teplé vodě. Můžete žehlit na střední stupeň.
Bavlněný manšestr časem na slunci postupně šisuje. 

Potahový manšestr - je jich mnoho druhů. Na batoh používám silný potahový manšestr ze 100% polyesteru. Sice je to syntetiky, ale unese toho hodně, barva nemá tendenci vyblednout. Neulpívá na něm snadno špína, kterou případně očistíte ručně. Nežehlí se, není ani potřeba, nemačká se.

Žakárové látky

Žakár (francouzsky jacquard) sám o sobě není materiál. Žakárem se nazývá technika, kdy se do látky (ať už je to bavlna, len, viskóza, směsi, ať je tkaná nebo pletená) vetká (nebo vplete) vzor. Ten je plastický, vystupuje na povrchu. Může být protkaný zlatými lurexovými nitěmi, takže se látka leskne. Plastické motivy působí fantasticky, luxusně a skutečně se jedná o nákladnější látky.

Kabelky z nich jsou slavnostnější a vhodné na občasné nošení. Vyžadují opatrné zacházení, aby se nezatrhly nitky.

To je jejich stinnou stránkou, jsou náchylnější k nějakému poškození, např. o suchý zip apod.

Pokud se látka špatnou manipulací zatrhne, není to důvod k reklamaci, je to způsobeno neopatrným zacházením a není to vada způsobená výrobcem.

Žakárové materiály, které používám doporučuji prát pouze v ruce a jemně pod vodou. Většinou se dají žehlit na nízký stupeň – pro více informací si přečtěte detailní informace u konkrétního výrobku.

 

Koženka

Koženka je levnější varianta kůže. Nahrazuje ji nejen cenově, ale vyhovuje i těm, kdo si přejí veganské výrobky. Obojí je zcela pochopitelné. Koženky se dělí podle složení. Vždy se jedná o syntetický materiál. Tkaná textilie se potáhne vrstvou PVC nebo polyuretanu.

Koženka je pevná, skvěle se hodí pro dna kabelek a batohů.

Její nevýhodou je kratší životnost. Koženky se po čase začínají olupovat, prošoupávají se.

Postupně dochází k mechanickému opotřebení, kdy rohy ale i místa kolem zipu či švů se postupně prošoupávají. Jedná se o obecně známý fakt.

Jak dlouho koženka vydrží, je tedy těžké přesně určit může to být jeden, ale i dva, tři roky.

Tipy na to, jak zacházet s koženkou, aby vydržela co nejdéle:
1/ Koženka je citlivá na teplo. Proto ji nevystavujte přímému teplu (nedávejte na topení apod.).
2/ Nenechávejte výrobky z koženky v nadměrném vlhku. Vlhko může způsobit postupné odlepování, drolení vrchní vrstvy.
3/ Nepoužívejte agresivní čisticí prostředky.
4/ Snažte se omezit nadměrnému opotřebení otíráním, poškrabáním, odřením povrchu. Třeba i šoupáním po zemi (je lepší batoh nebo kabelku pokládat na měkčí povrch). Naruší se horní vrstva a může snadněji dojít k postupnému odloupnutí.

Dodržováním těchto zásad můžete předejít předčasnému prošoupání.

Neprat v pračce pouze v ruce, otřít navlhčeným hadříkem. Nežehlit.

 

Kůže

Pevná, poddajná, prodyšná. Časem získává patinu. Lze ji otřít navlhčeným hadříkem nebo očistit prostředky na kůži.

Na psaníčka používám hovězí useň, která je 1,2- 2 mm silná. Na dna batohů a menší kabelky kozí useň anilinově barvenou (probarvenou).
Pravá kůže vydrží delší dobu než koženka, i proto jsou produkty z ní dražší.