Blog » Legenda mezi látkami – Toile de Jouy 

Legenda mezi látkami – Toile de Jouy 

25.8.2021, Anna

Bavlněné plátno z Francie, potisk, který milují i u Diora.
Toile de Jouy (tual d žui) - Plátno ze Jouy

Jedna z nejslavnějších látek pochází z Francie, přesně z města Jouy (Jouy-en-Josas), nedaleko zámku Versailles[AD1] . Právě tady sídlila manufaktura na výrobu známého plátna. Za svou stoletou existenci si manufaktura prošla mnohými vzestupy a pády Získala titul královské dvorní manufaktury, přežila francouzskou revoluci a Napoleon majiteli udělil Řád čestné legie. Vyváželi ji do celého světa. Stal se z ní obecný pojem. I když ji vyráběli později jinde, označovali ji za Toile de Jouy.

Kouzlo spočívá v rozmanitých vzorech, především v detailní figurální kresbě, výjevech ze života, scénách od dvora, které jsou vyobrazeny na neběleném plátně (ecru) hlavně v červené nebo modré.  Předlohy tvořili známí, doboví malíři.

Jak to všechno vzniklo? Vraťme se do 17. století, kdy se do Evropy dostávalo barevné, potištěné indické plátno. Francii sice uchvátila nová látka (stejně jako další země) a potištěné plátno ve Francii začalo vznikat. Ludvík XIV. záhy vyslyšel stížnosti výrobců hedvábí a bavlny, a aby tradiční řemeslníky ochránil, novou metodu tisku zakázal. Nejdřív výrobu a potom i jakékoliv nošení, používání plátna.

Dekrety zrušil další Ludvík (Ludvík XV.) v roce 1759.

A v té době se do Francie přistěhovali cizinci, kteří řemeslo ovládali. Mezi nimi i německý tiskař Christophe-Philippe Oberkampf. Hned rok po zrušení dekretů v roce 1760 založil kousek od Paříže manufakturu na plátno Vybral si místo s čistou vodou (řeka Bievre), kousek od Paříže a nedaleko od Versaillles (královského dvora).

Na plátno tiskli opakující se vzory. Výjevy z venkovského života. Přírodní scenérie a další oblíbené vzory nejdřív dřevěnými formami, potom na měděnými válečky. Plátno sušili na louce v okolí manufaktury.

Mezi lety 1760 a 1815 vyprodukovala manufaktura na 30 000 různých vzorů látek. Na vrcholu své slávy, na přelomu 18. a 19.století zaměstnávala na 1.300 dělníků, a tak se stala třetí největší firmou své doby ve Francii.

Oberkampf dostal od Napoleona vyznamenání řád Čestné legie.

Pak se začaly věci hatit. V roce 1806 uvalil ten stejný Napoleon embargo na Velkou Británii. Zakázal dovoz zboží z Anglie, ale i z jejích kolonií… včetně Indie, odkud Oberkampf dovážel plátno. Oberkampf byl vynalézavý a schopný člověk. Na situaci dokázal reagovat a zahájil výrobu plátna ve Francii. Pak ale přišla další rána. Pokračující napoleonské války. V roce 1815 obsadila vojska koalice proti Napoleonovi Jouy. Manufakturu raději zavřeli, aby předešli rabování. Ve stejném roce Oberkamf umírá. Jeho příbuzní sice pokračovali v produkci, ale ta za několik let zkrachovali. Nedokázali konkurovat levnějšímu zboží.

Po Oberkampfovi pojmenovali jednu stanici pařížského metra.

Plátno ze Jouy se díky Oberkampfovi stalo obecným pojmem, a přestože se později vyrábělo i jinde, nese stejné jméno.

Typický potisk najdeme v užitém umění, oblečení, doplňcích. Obliba se vrací. Například Dior vytvořil kolekci ze Jouy. 

 [AD1]O,kousek